Hieronder geven we antwoord op de meest gestelde vragen over de Etymologiekalender. Heb je een vraag die hier niet bij staat? Neem dan even contact met ons op!
(If you don’t speak Dutch, you can click here for information.)
Wanneer is de kalender beschikbaar?
De kalender zal rond eind november/begin december beschikbaar zijn. Wil je zeker weten dat je hem niet mist? Schrijf je dan in voor onze mailinglist, dan laten we het je weten als hij in de winkel ligt.
Waar kan ik de kalender krijgen?
Zodra de kalender in de winkels en webshops ligt, vind je op deze pagina waar je hem kunt kopen. Ook kun je je inschrijven voor onze mailinglist, dan hoor je van ons als de kalender beschikbaar is!
Is de kalender ook geschikt voor niet-taalkundigen?
Jazeker! De verhaaltjes in de kalender zijn zo geschreven dat ze geen taalkundige voorkennis vereisen. Bovendien hebben we etymologieën geselecteerd die ook voor niet-taalkundigen interessant zijn. Je komt er bijvoorbeeld achter dat heel normale Nederlandse woorden een onverwachte herkomst hebben, of leert welke onverwachte betekenisveranderingen kunnen optreden dankzij een voorbeeld uit een meer exotische taal. Zo is de inhoud geschikt voor iedereen die geïnteresseerd is in taal.
Is de kalender ook leuk voor ervaren taalkundigen?
De kalender is ook erg geschikt voor lezers met meer ervaring in het vakgebied. Omdat we de leukste etymologieën uit allerlei verschillende bronnen bij elkaar gezocht en geselecteerd hebben, zal zelfs de ervaren taalkundige er heel wat nieuws bij leren.
Hebben jullie een voorbeeld?
Je kunt op deze pagina alvast vier blaadjes uit de Etymologiekalender bekijken.
Is de Etymologiekalender van 2020 anders dan die van vorig jaar?
Ja, we hebben dit jaar weer een hele berg nieuwe etymologieën bij elkaar gezocht. Wel hebben we de dertig allerleukste verhaaltjes uit 2019 opnieuw gebruikt, met name voor alle nieuwe lezers.
In welke taal is de kalender geschreven?
De kalender is geschreven in het Nederlands, maar bespreekt etymologieën uit allerlei verschillende talen. Natuurlijk heb je geen verdere talenkennis nodig: als we woorden uit andere talen bespreken, geven we daar altijd een vertaling en eventueel verdere uitleg bij.
Welke talen komen aan bod?
De kalender bevat een verzameling etymologieën uit allerlei verschillende talen, van over de hele wereld. We bespreken veel bekende woorden uit het Nederlands en Engels, maar kijken ook naar etymologieën uit talen waar veel mensen minder van weten, zoals het Latijn, Grieks, Russisch en Japans. Ook onbekende talen als Baskisch, Guaraní en Manchu komen af en toe aan bod, om je een indruk te geven van de breedte van het vakgebied.
Wat als ik meer wil weten over historische taalwetenschap?
Als je graag wat meer wilt lezen over het onderwerp, vind je hier onze korte introductie van het vakgebied. We leggen je daar bijvoorbeeld uit wat dat Proto-Indo-Europees nou eigenlijk is, en hoe we zo veel over etymologie kunnen weten. Ben je op zoek naar nog meer diepgang, dan vind je hier een lijstje met onze favoriete boeken.
Staat jouw vraag er op deze pagina niet tussen? Neem dan even contact met ons op, dan helpen we je verder!