366 verrassende etymologieën uit tientallen talen, verzameld door studenten Taalwetenschap aan de Universiteit Leiden.
Een etymologie is de geschiedenis van een woord. Hoe is het in een taal terecht gekomen, en hoe heeft het zijn huidige vorm en betekenis gekregen? Vaak vertelt de etymologie van een woord een interessant verhaal: het geeft een inkijkje in de cultuur en denkwijze van de mensen die het woord honderden of zelfs duizenden jaren geleden gebruikten.
Bij onze studie Taalwetenschap komen we om de haverklap interessante, grappige of verrassende etymologieën tegen. In 2019 wisten we er een hele scheurkalender mee te vullen, maar daarmee zijn de interessante weetjes nog lang niet op! Daarom brengen we in 2020 een tweede Etymologiekalender uit. Wat kun je daarvan verwachten?
366 interessante etymologieën
Sommige woorden hadden vroeger een compleet andere betekenis. Andere blijken onverwacht verwant aan een ander woord dat er op het eerste gezicht helemaal niets mee te maken heeft. En soms maken historische gebeurtenissen zoveel indruk dat ze ons vocabulaire blijvend veranderen. Elk van de 366 etymologieën in de Etymologiekalender vertelt weer een eigen verhaal!
Geschikt voor iedereen
We willen ons prachtige vakgebied graag inzichtelijk maken voor iedereen die geïnteresseerd is in taal. Daarom is de Etymologiekalender zo geschreven dat iedereen de etymologieën kan begrijpen. Je hebt geen voorkennis nodig en hoeft ook geen vreemde talen te kennen: een hart voor taal is meer dan genoeg.
Tientallen verschillende talen
De Etymologiekalender geeft veel informatie over Nederlandse woorden die je dagelijks gebruikt, maar bevat ook interessante etymologieën uit talen waar je misschien zelfs nog nooit van gehoord hebt. Zo leer je niet alleen iets nieuws over onze eigen taal, maar krijg je ook een indruk van het brede scala aan talen dat over de hele wereld gesproken wordt.
Voorbeelden uit de Etymologiekalender
Wil je graag een indruk krijgen van de inhoud van de Etymologiekalender? Je vindt hier een paar voorbeelden!
Mensen komen naar onze wc

Ik heb hem opgehangen bij ons thuis op de vrouwen-wc en nu komen mensen van de andere gang ook naar onze wc, want ze zeggen: ja dan kan ik de kalender lezen
Volgend jaar gaan ze erom sméken
Mijn collega’s vonden het geweldig. Volgend jaar gaan ze er om sméken.
Ik ben er heel blij mee!
Nu mijn vader hem heeft uitgepakt zien we hoe geweldig hij is – prachtig! En vaak heel grappig! (Ik heb vooruit zitten lezen). Super goed gedaan, ik ben er heel blij mee en mijn vader (84) ook!
Erg leuk geschreven!

Ik ben totaal niet thuis in het vakgebied, maar de verhaaltjes zijn erg leuk geschreven! Het is soms zo logisch dat ik denk: dat had ik toch ook wel eerder kunnen zien.