Heb je de taalkundige smaak te pakken? Er is heel wat geschreven over historische taalwetenschap, ook voor mensen zonder achtergrond in het vakgebied. Hieronder noemen we een paar van onze persoonlijke favorieten!

 

Toegankelijk voor iedereen

Van Sanskriet tot Spijkerschrift: Breinbrekers uit alle talen
Alexander Lubotsky, Michiel de Vaan
Menig Taalwetenschapper is bij de studie beland dankzij de Taalkunde-olympiade, waar middelbare scholieren in een paar uur interessante puzzels over onbekende talen op moeten lossen. Ben je geen scholier, maar hou je wel van puzzelen? In dit boekje zijn de opgaven van een aantal edities gebundeld, met de uitwerkingen erbij.

 

The Unfolding of Language
Guy Deutscher
Hoe is het mogelijk dat zo’n complex systeem als taal uit zichzelf ontstaat, en hoe kan het dat er zo veel verschillende talen bestaan? Als je ooit nog eens een toegankelijk boek over de verre geschiedenis van taal, grammatica en grammaticale verandering wilt lezen, is dit een heel prettige optie.

 

The Riddle of the Labyrinth
Margalit Fox
We vinden veel verschillende schriftsystemen binnen de Indo-Europese taalfamilie, en een aantal daarvan zijn pas in het afgelopen decennium ontcijferd. Maar hoe gaat dat eigenlijk in zijn werk, het ontcijferen van een onbekend schrift wanneer je ook de onderliggende taal niet kent? Dit boek over de ontcijfering van het Lineair B leest als een detective, en is ook toegankelijk voor iedereen die nog nooit van Lineair B gehoord heeft.

 

Nederlandse woorden wereldwijd
Nicoline van der Sijs
Nederlands heeft veel uit andere talen geleend, maar Nederlandse woorden zijn op hun beurt ook weer over de hele wereld uitgezworven. Dit boek geeft een systematisch overzicht van al die ‘uitleenwoorden’. Geen boek om van voor naar achter door te lezen, maar interessant om doorheen te bladeren voor wie geïnteresseerd is in de reizen die woorden af kunnen leggen.

 

Voor de echte enthousiastelingen

Zou je het liefst morgen aan de studie Taalwetenschap beginnen en is onze introductie in het vakgebied je nog niet lang genoeg? Onderstaande boeken worden als eerstejaars studieboeken gebruikt en geven een uitgebreide wetenschappelijke inleiding in de materie, inclusief oefeningen om zelf mee aan de slag te gaan.

 

Indo-European Language & Culture: An Introduction
Benjamin Fortson
Ben je op zoek naar informatie over de verschillende Indo-Europese dochtertalen, dan is dit hét boek om mee te beginnen. Per taal of subfamilie leer je waar hij wordt of werd gesproken, wat de belangrijke teksten en inscripties zijn, en wie de sprekers waren. Ook bevat het een introductie in de cultuur van de Indo-Europeanen zoals we die op basis van taalkundig materiaal kunnen reconstrueren.

 

Comparative Indo-European Linguistics
Robert S. P. Beekes
Als je graag zelf aan het reconstrueren wilt slaan, is dit een uitstekend begin. Na tien hoofdstukken uitleg over het hoe en waarom van taalverandering volgt een overzicht van Indo-Europese klankveranderingen en grammatica, waarmee je de ontwikkeling van de verschillende takken kunt bestuderen.

 

Trask’s Historical Linguistics
Revised by Robert McColl Millar
Wie niet zozeer geïnteresseerd is in Indo-Europees, maar eerder in taalverandering in het algemeen, kan bij Trask’s terecht. Je leert bijvoorbeeld over taalcontact, het sociologische aspect van taalverandering, en hoe talen geboren worden en uitsterven. Dat alles wordt geïllustreerd met voorbeelden uit talen over de hele wereld.